Egy kis eszmefuttatás

Idő kellett ahhoz, hogy azt mondjam magamról: zenész vagyok. Mindenféle civil iskolák mellett végeztem zenei tanulmányaim és sok éven keresztül polgári foglalkozást űztem. Az idő múlásával egyszer csak rájöttem, úgy vonz, olyan mértékben elragad a zene, hogy lehetetlen a mérnökösködéssel párhuzamosan csinálni. Nem úgy működik az agyam, nem úgy látom már a világot, hogy ezeknek a kettős követelményeknek meg tudnék felelni. Eldöntöttem, hogy fordítok az életemen, felvállalva önmagam, ezzel a furcsa mássággal együtt. Azóta mondom azt, ha megkérdik, mivel foglalkozom, hogy zenész vagyok.

Írország tündérzenéje

A tündérek, a zene és a misztikum világába hívom meg Önt, kedves olvasó. Utazzon velem Írországba, ahol ez a három szó szorosan összekapcsolódik. Képzelje el, hogy térben és időben ősrégi úton járunk. Ne féljen, nem tévedhetünk el, hiszen barangolásunk során az ír hagyományok, elsősorban a zene fonala vezet.

Sarod

Az indiai zene, a zenében használatos hangszerek és az indiai misztikum egy és ugyanazt a szellemiséget követi, abból született és abban él, azt továbbítja a hallgató felé. Az indiai zene többféle hagyományt is átölel, úgy mint a népdalok, népzene, amely tájról tájra változik, a törzsi zene, a klasszikus és fél klasszikus hagyományok, valamint a népszerű zene.

A lélek hangja szólal meg általa. A neve udu.

Ha elmegyek egy világzenei koncertre, gyakran hallok egy ütőhangszert, melynek hangja mélyen búgó, "tuffogó" és mégis fénnyel teli, rendkívül játékos lecsengésű. Feszes ritmust tart, de ha kell, elmélázó, improvizatív, révületbe ejtő. Körülöleli a zenét, kapcsolatot teremt a hallgató és a szférák között. Hangsúlyozom, hogy teremt, akárcsak a mítikus omm, melyről a biblia azt mondja, hogy "kezdetben vala a hang".

Argentín tangó

TV-s stúdió beszélgetéseim sorozatában vendégül láthattam a Che Tango együttes vezetőjét, Ernesto Arensont, aki Magyarországon az autentikus tangó rajongóinak és az elkötelezetlen érdeklődőknek közvetíti a tangó életérzését, az azt leképező zenei és tánckultúrát. Az alábbi írás a televíziós beszélgetés alapján készült.

A zeneterápia

Ne higgye a kedves olvasó, hogy értek a zeneterápiához. Sok mindent tudok róla, sokat hallottam felőle, vannak sejtéseim is, mégsem mertem volna vállalkozni arra, hogy ezeket publikáljam. De mivel a téma rendkívül izgatott és úgy gondoltam, hogy másokat is érdekelhet, utánajártam a dolognak. Felkerestem a zeneterápia hazai kiválóságát, a Konzervatóriumot végzett, jelenleg is oktató zenetanárt, Urbánné Varga Katalint és egy kávé mellett megkértem, mondja el az ezzel kapcsolatos gondolatait. Ezeknek általam megírt kivonatát nyújtom át most Önöknek. Javaslom, olvassák el figyelmesen. Talán segítséget nyújt a zenészeknek, a zenepedagógusoknak abban, hogy munkájukat eredményesebben, tudatosabban végezzék.

Az ír duda

Egy gyerek mindenhol lehet boldog, de ha Írországban született, akkor biztosan az. Ez ugyanis az egyik olyan hely a világon, ahol minden bokorban mese terem és ezek a muzsikusok tündéri hangszerein keltette dallamokkal bódítják el a hallgatót. Az ír dudával való ismerkedésünket kezdjük mi is egy mesével.

Volt egyszer a Pol-Beat

Talán sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor ez a műfaj bejött Magyarországra és megteremtette az előadói, hallgatói bázisát. Népmozgalommá vált, hiszen a KISZ klubok és táborok komoly piacot jelentettek a dalokat előadó művészek számára. Olyan egyéniségek, akik ma ismert sztárok, járták az országot, és énekelték a dalokat, melyeknek népszerűsége az akkoriban hozzáférhető világslágerekével vetekedett. Nagy korszak volt, erről külön is regény lehetne írni, talán valakinek, akinek jó üzleti érzéke van, ötletet is adtam.

Közjáték

Körülöttünk újra élni kezd most minden.
Önmagunkon kívül semmi kincsünk nincsen.
Úszva titkos neszek közt vad táncba kezdünk,
nekem te és neked én, -mezítelen a testünk.