Zenés irodalmi érzelem kutatás

Cherchez la femme! Keresd a nőt! A XVII. században híressé vált szólás korabeli jelentése bizony az, hogy mindennek a mozgatórugója a gyengébbik nem, képviselői pedig a háttérből irányítják, alakítják az eseményeket. És mivel Fouché rendőrminiszter eme rövidke mondata arról szól, ami mindannyiunk életét átszövi és meghatározza, már nem is csodálkozunk azon, hogy legyen szó akár az óvodásokról akár a nyugdíjas otthonok lakóiról, az ellenkező nem jelenléte mindenki szívét megdobogtatja.

Nem véletlen, hogy a magyar és a világirodalom, a zene, a festészet, a szobrászat, stb., egyszóval a művészet - amióta világ a világ - keresi a választ arra a kérdésre, hogy mi is valójában a szerelem. Természetesen ez az összeállítás nem vállalkozik arra, hogy egyértelmű választ, válaszokat fogalmazzon meg, arra azonban igen, hogy a hegedűt, a gitárt és a megénekelt verseket segítségül hívja, és egy romantikus utazásra invitálja a nézőket, hallgatókat.

A műsorban megszólaló versek költői:
Baranyi Ferenc, Fövényi Sándor, Gámentzy Eduárd, József Attila, Juhász Gyula, Nadányi Zoltán, N. Horváth Péter, Radnóti Miklós, Tasnádi Vargha Éva, Végh György, stb.

Ha mód van rá, mindez a dalokhoz szerkesztett és projektorról vetített videós látvánnyal egészül ki. A vetítőfelületen neves festők és szobrászok szerelmet ábrázoló mesterművei jelennek meg, melyek vizuálisan erősítik a dalok mondanivalóját, és egyben látványossá teszik magát az előadást is. Ilyenkor a versek között néhány mondat erejéig a művekről és alkotóikról olvasunk fel izgalmas, valós vagy vélt tényeket, érdekességeket.

A vetített festmények, szobrok alkotói:
Antonio Canova, Auguste Rodin, Csontváry Kosztka Tivadar, Csók István, Czobor Sándor, Ferenczy Béni, Francois Boucher, Kádár Béla, Ligeti Miklós, Szinyei Merse Pál, stb.

 

Hova, milyen helyszínekre ajánljuk:

Középiskolás, illetve felnőtt korosztály számára irodalmi kávéházakba, irodalmi és egyéb művészeti rendezvényekre, könyvtári rendezvényekre, zenei klubokba, kisebb szabadtéri színpadokra, szabadtéri fesztivál-jellegű rendezvényekre, kiállítás megnyitókra, alkalmi rendezvényekre, iskolai rendezvényekre, stb., önálló koncert programként vagy valamilyen nagyobb program részeként.