Bérháztörténetek

Összművészeti emlékmegőrző

Tárlat - irodalmi felolvasóest - verskoncert - elmélkedés

Képzeljünk el a valóságos vagy kijelölt, kinevezett színpadon, esetenként a színpad nélküli előadói térben egy tárlatot, melyen 6 vagy 8 kiállított és 20 vetített művészi fotó látható. A fotók régi, körfolyosós bérházakat mutatnak, díszes vagy éppen érdekes, izgalmas lépcsőházakat, udvarokat, ablakokat örökítenek meg, megjelenítik az ott élőket. Valóságossá teszik a kapualjak hangulatát és illatát, és a néző elé varázsolják ennek a különös világnak, közösségnek a szépségeit, derűs vagy éppen nosztalgikus képeit.

Bérháztörténetek nyitókép

Képzeljük el ennek a kiállításnak a megnyitóját, az ünnepélyes eseményt, amikor megszólalnak a képfestmények szereplői, elmesélik történeteiket, megosztják önmagukat. A folyosókról a szobákba kukucskálva megleshetjük életük pillanatait, azonosulhatunk érzéseikkel, gondolataikkal, amíg rá nem jövünk, hogy az ajtók mögött a saját életünk zajlik. De mindez csak egy vaku-villanás, hiszen a végén a kiállítás bezárul, eltűnik, mint ahogy a vetített kép is eltűnik a falról.

Bérháztörténetek zárókép

Képzeljük el, hogy mindennek illusztrálásaként a háttérből lágy zene szól, egy gitár és egy hegedű finoman kíséri ismert és ismeretlenebb költők (Fövényi Sándor, Gáti István, Kiss Dénes, Kiss József, Radnóti Miklós, Weöres Sándor) énekelt verseit. A dallamok életre keltői maguk is ezekben a bérházakban nőttek fel, a megszólaló dalok az ő saját történeteiket példázzák. Szerenádjuk hangjai kaput nyitnak a költészet számára, és megteremtik a hangulat, a látvány és a narráció hármasának szigorú dramaturgia szerint megkomponált egységét.

Sólyom Tamás

 

Tábi Tamás

 

Látvány: Lantos P. István fotóművész fotókiállítása

Narráció: Ferenczfi-Faragó Eszter: Életvillantások (novellínók)
Felolvassa: Tábi Tamás

Zene: Sólyom Tamás és Tábi Tamás

Ötlet és rendezés: Sólyom Tamás

 

Időtartam: körülbelül 50 perc

Lehetséges helyszínek:

Belvárosi régi építésű házak nagyobb kapualjai, zártabb udvarai
Kamara-, és pódium színpadok, kamaraszínházak
Kiállítótermek, könyvtárak, művelődési intézmények, közösségi terek

 

Érzelmek, hangulatok, szenvedély

Zenés, irodalmi körutazás. Az összeállításban magyar költők megzenésített versei szólalnak meg.

Önálló koncertként, irodalmi előadásként, közreműködőként, kiállítás megnyitókra, rendhagyó órákra, általános iskola 6. osztályos korosztályától nyugdíjas korosztályig ajánljuk.

A műsorban Arany János, Fehér Ferenc, József Attila, Radnóti Miklós, Simai Mihály, Weöres Sándor és kortárs költők énekelt versei hangzanak el.

Az előadók a Napkő Projekt zenészei, Deme-Farkas Rita (ének, fuvola, furulya, szájzongora), és Sólyom Tamás (ének, akusztikus gitár).

Napkő Projekt

A program időtartama rugalmasan változtatható, de általában körülbelül egy óra.

A Napkő Projekt oldalát ITT találja meg, az oldalon zenét is hallgathat. ITT pedig megnézheti a Napkő Projekt néhány videóját

 

Versekben élem álmaim

Bármilyen gondolat, bármiféle érzés uralkodik el rajtam, mindig találok olyan verset a kedvencek között, ami pontosan a pillanatnyi hangulatomat tükrözi. Bár úgy tartják, hogy a vers olvasása kizárólag a Versre és az Olvasóra tartozik, mégis vágyom arra, hogy ezt az élményt másokkal is megosszam.

Bennem a versek zenére kelnek és így -végre annyi évszázad után- megtalálják valódi önmaguk. Nekem semmi más dolgom nem marad, mint meghívni a hallgatókat egy “hangulatutazásra” az irodalom, a költészet világába.

Sólyom Tamás zenész

Egyszemélyes, általános iskola felső tagozatosai, illetve középiskolások, főiskolások, és felnőttek számára összeállított zenés irodalmi műsor.

Az összeállításban megszólaló költők (a névsor folyamatosan változik):
Arany János, Bella István, Dzsida Jenő, Fecske Csaba, Fehér Ferenc, Füzesi Magda, Juhász Gyula, Kiss József, Radnóti Miklós, Rudyard Kipling, Simai Mihály, Simon Lajos, Tóth Árpád, Végh György, Weöres Sándor, stb…

A program időtartama rugalmasan változtatható, de általában körülbelül negyven perc.